Co je kurzové sázení?

Spojení slov sázka + kurz znamená, že jedna osoba/firma (bookmaker) vypíše na nějakou událost, že se událost stane nebo nestane, kurzy. V základu můžeme uvést kurzy "decimální", např. kurz 2.00 ku 1. Tím nám tato osoba říká, že když nastane daná událost, tak nám vyplatí 2 násobek vkladu (2 ku 1). A na druhé straně je další osoba, která má volné finanční prostředky, zaznamenala nabídku sázky a rozhodla se tuto nabídku využít, tedy vsadit.

Například:

Bookmaker vypíše událost \"Příští prezident ČR bude Miloš Zeman\" a nabídne kurz 2.00, čímž říká, že když vsadíte nějakou sumu peněz a prezidentem se stane Miloš Zeman, tak vám vyplatíme váš vklad x 2, tedy dvojnásobek vkladu. Když se Miloš Zeman nestane prezidentem ČR, nic nevyplatí = realizuje zisk.

Na druhé straně jsou lidé - sázkaři, kteří si na tuto událost mohou vsadit. Řekněme, že si na tuto událost vsadí 5 osob, jeden s vkladem 100 Kč, druhý s vkladem 6000 Kč, třetí vloží do sázky 15000 Kč, čtvrtý 10 Kč a pátý třeba 1000000 Kč.

Pro bookmakera tato událost znamená riziko, že když Miloš Zeman se stane prezidentem, bude muset vyplatit 200 Kč + 12000 Kč + 30000 Kč + 20 Kč + 2000000 Kč. Ale když Miloš Zeman nezvítězí, všechny vklady budou pro bookmakera jeho zisk. A sázkaři nic nedostanou.

Nejvíce se v dnešní době sází na sportovní zápasy, turnaje, závody a soutěže. A to na různé, často originální, druhy událostí. Většinou má jedna událost dvě možnosti, jak dopadne (např. Zeman vyhraje nebo Zeman prohraje). V případě sportovních zápasů, kde je možnost remízy, tak zde bookmaker vypisuje kurzy na tři možnosti (vyhraje A nebo vyhraje B nebo bude remíza). Sázky jsou také na vítěze závodu z většího pole závodníků či různé specifické druhy sázek (počet branek, 1. poločas, 1. třetina, dá gól, handicapové sázky, atd.).

Zajímá vás, jak se stanovují kurzy, proč se kurzy pohybují, co tvoří zisk sázkové kanceláře, či jaké jsou formáty kurzů ve světě, to se dozvíte v dalších článcích blogu.

Kurzové sázení ve Wikipedii